• behandelingen en specialisaties Ergotherapie Van der Sande

Decubitus

Decubitus (doorliggen) kan ontstaan wanneer mensen langdurig bedrust moeten houden of om andere redenen zeer lang in een houding blijven liggen of zitten. Er zijn verschillende plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar druk uitgeoefend wordt op het lichaam of waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt (stuit, hielen, ellebogen, schouderbladen). Ergotherapeuten spelen vaak een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van decubitus, vooral als het gaat om hulpmiddelen.

Doorliggen voorkomen of genezen

Als u decubitus heeft of risico loopt dit te krijgen, inventariseren we eerst de risicofactoren waardoor decubitus ontstaat in uw situatie. Dit leidt tot een persoonlijk advies over de ideale lig- en/of zithouding en een voorstel voor voorzieningen en hulpmiddelen die deze ideale houdingen bevorderen. U kunt daarbij denken aan een speciaal matras of kussen en een verstelbaar bed of verstelbare stoel, maar ook aan een hulpmiddel op maat voor een specifieke plek waar u decubitus heeft. Ook maken we een mobiliteitsschema; een schema met momenten waarin u het best een andere lichaamshouding kunt aannemen. Als nodig werken we samen met de arts, verpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist en thuiszorg.

De basisverzekering vergoedt per kalenderjaar standaard 10 uur ergotherapie. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden meer.

ParkinsonNet
ergotherapie Nederland
Edomah Therapeut