Ergotherapie Van der Sande

Drink- en eetproblemen oplossen

Wij bezoeken mevrouw Oostwal in verband met drink- en eetproblemen. Het blijkt dat mevrouw te weinig drinkt en eet omdat zij haar hoofd niet rechtop kan houden. Mevrouw Oostwal wordt ’s morgens in haar fauteuil getild door haar man. Hier blijft ze vervolgens de hele dag zitten. Omdat ze beperkte kracht en balans heeft, zakt haar hoofd zijwaarts weg. Ze heeft onvoldoende kracht om weer recht te gaan zitten.

We maken voor haar een hoofdsteun met een zijpelot van schuimrubber. Mevrouw Oostwal zit nu weer recht, ook gebruikt ze een aangepaste drinkbeker en een vork met verdikt handvat.
Naast haar eet- en drinkproblemen constateren we ook andere problemen bij mevrouw Oostwal. Omdat ze de gehele dag passief in haar stoel zit, heeft ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van decubitus (doorliggen). Om dit te voorkomen, adviseren we een preventief zitkussen. Daarnaast adviseren we om een tillift aan te vragen bij de gemeente, om te voorkomen dat De heer Oostwal overbelast raakt door de dagelijkse transfers.

Terug naar overzicht